Skupina Palčići
Lutkarska radionica za djecu i roditelje

Od početka ove pedagoške godine među trogodišnjacima vrtićke skupine Palčići uočen je pojačan interes za igre sa scenskom lutkom. U prostoru u kojem djeca svakodnevno borave nalaze se raznovrsne plošne lutke na štapu i nekoliko ginjol lutaka koje vrlo rado i često koriste u svojim igrama. Djeca vrlo živo manipuliraju scenskim lutkama, a lutka je u središtu njihove igre. Držanjem lutke u ruci mogu istraživati njezina fizička svojstva (opipavati ju, lupati s njom, rastezati ju, prevrtati…). Igra djece sa scenskom lutkom može snažno intelektualno i emocionalno angažirati dijete. Emocije u tim igrama mogu biti izravan izvor motivacije. Igre lutkom pridonose i razvoju govora te bogate govorni izraz djeteta.

Potaknute time odgojiteljice su zainteresiranim roditeljima predložile sudjelovanje u kreativnoj radionici izrade lutaka koju su same osmislile, a roditelji s veseljem prihvatili. Radionica se odvijala u pozitivnom i suradničkom ozračju što je rezultiralo vrlo uspješno izrađenim raznim lutkama. Sve početničke nedoumice (kako se to radi?, od čega?, mogu li to tako?...) brzo su nestajale što su lutke više poprimale željeni oblik, a mnoga pitanja s početka rada spontano dobivala odgovor.

Na kraju su svi bili zadovoljni. Neki roditelji jer su podijelili s ostalima ono što su već znali, neki jer su naučili nešto novo, a svi zajedno jer su vlastitom kreativnošću još više obogatili galeriju lutaka za naše Palčiće.

 

Mandalena Kopas i Gabrijela Galetić Maligec, odgojiteljice

 

07.04.2014.