Skupina Golupćići
GOLUPČIĆI I PČELICE ZAJEDNO MUZICIRAJU

Golupčići i Pčelice često zajedno pjevaju, plešu, a sada i sviraju.

Sve je počelo na početku nove pedagoške godine kada su postali susjedi - skupina do skupine. Zajedničkim snagama, uz dječju pomoć, odgojiteljice su uredile glazbeni kutić u dvorani. Uz pomoć roditelja (prikupljanje prazne ambalaže), nastale su šuškalice koje su dobile svoje mjesto u glazbenom kutiću - na njima djeca prate ritam pjesmica nakon što usvoje tekst i melodiju. Nakon toga počelo je upoznavanje sa instrumentima pomoću slika istih te prepoznavanjem njihovog zvuka slušajući instrumentalnu glazbu. Djeca to kroz igru vrlo brzo pamte i rado sudjeluju u takvim aktivnostima.

           

            Dosta pjesmica su već naučili, a zadnja je bila «Bumbari i pčele». Prvo su uz glazbenu pratnju na pianinu usvojili tekst i melodiju pjesmice (uz razgovor o pčelicama, bumbarima, cvijeću i medu tekst pjesmice i nije bio težak za naučiti).

Djeca su se upoznala sa notama - «to su slova za glazbu» - po njima vidimo koju tipku treba stisnuti. A nisu ni sve note iste: upoznali su kratku notu osminku, malo dužu notu četvrtinku i dugačku notu polovinku. Uočili su razliku u trajanju nota uz demonstraciju na pianinu. Upoznali su i violinski ključ - nisu znali kako se zove, ali gotovo svi su znali da ima nekakve veze sa glazbom.

Zajedno s odgojiteljicama sudjelovali su u nastanku vodenog ksilofona - staklene flašice punili su vodom i bojom te ih stavili na stalak. I kod ksilofona uočili su razliku u visini tona. Nakon usporedbe sa drvenim ksilofonom, odgojiteljice su pokazale da se i na flašicama može svirati odsviravši pjesmicu «Bumbari i pčele».

Kada smo im rekli da mogu i oni svirati bili su oduševljeni i gotovo svi su željeli probati. Da bi znali koju bočicu treba lupiti, pomogle su im oznake u boji ispod nota.

Krenuli su veselo. Starijim prijateljima pomoć i nije bila potrebna dok mlađima je. Ali nisu odustajali. Za sviranje su zainteresirani još uvijek.

Nastavljamo i dalje veselo!

05.06.2014.