Skupina Cvjetići
„Cvjetići kroz igru stječu nova znanja“

Postoji izreka “malo dijete misli rukama“, misleći pritom kako dječje djelovanje u okruženju utječe na cjelokupni dječji razvoj.  Djelovanje, naravno, izaziva i problemske situacije koje malene glave trebaju riješiti. Uzimajući to u obzir ponudile smo djeci nekoliko poticaja kojima smo ih potaknuli na rješavanje i istraživanje problemskih situacija.

Trebalo je istražiti koje loptice mogu ubaciti kroz otvore, kako izvaditi kesten kroz otvor boce i što napraviti s kartonskim tuljcima i kutijom s otvorima. Pri susretu s problemom djeca su pokazala različita ponašanja. Neki su predmete potezali, udarali po njima, iznova pokušavali doći do rješenja, virili kroz otvore, pokušavali izvaditi kestenje različitim pomagalima, a neki su napustili aktivnost kada nisu uočili rezultat svog djelovanja. Isto tako neka su djeca pokazala ustrajnost i strpljivost u rješavanju problema. I jedni i drugi izrazili su tako i svoju osobnost, onu u nastajanju.

Iskustva nastala djelovanjem osposobljavaju djecu da zaključuju, uzročno-posljedično povezuju, razvijaju govor i motoriku, potiču razvoj samopouzdanja ali i suradnje među djecom. Na kraju je ipak neprocjenjiva dječja radost zbog postignutog uspjeha.

07.12.2015.