Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Poticanje kretanja u skupini „Jagodice“

Skupina Jagodice   |   10.11.2014.

Poticanje kretanja u skupini „Jagodice“

Osnovni zadatak  u radu sa predškolskom djecom je briga za pravilan rast i razvoj dječjeg organizma te zaštita zdravlja djeteta.

Čimbenici koji utječu na to je pravilna prehrana, pravilan raspored aktivnosti i odmora, održavanje higijene, boravak na suncu, zraku i naravno svakodnevna tjelovježba i kretanje.

Djeca vole pokret u svim oblicima, pa smo ove godine, mi odgojiteljice skupine "Jagodice", odlučili stvoriti još više uvjeta za  aktivnosti u kojima će djeca zadovoljiti svoju potrebu za pokretom te tako usavršavati prirodne oblike kretanja kao što su hodanje, trčanje, penjanje, provlačenje ...

Na roditeljskom sastanku prof. Dražen Jurković objasnio je roditeljima zašto je važno poticati djecu na kretanje.

Istaknuo je da nema svako dijete predispozicije da bude vrhunski sportaš, ali je moguće pronaći vrstu tjelesne aktivnosti odgovaraju svakom djetetu ponaosob.

Koliko će dijete biti fizički aktivno odgovorni su odrasli koji se brinu o djetetu. Roditelji će svojim primjerom najbolje pokazati kako se može utjecati na očuvanje zdravlja kretanjem.

Mi odgojitelji svakodnevno provodimo vježbe za razvoj svih mišićnih skupina, potičemo djecu na kretanje kroz pokretne igre, šetnje ...

Zašto je važno kretati se?

Neaktivan organizam slabije se opskrbljuje krvlju, slabo se hrani te tako zaostaje u rastu i razvoju. Najnovija istraživanja iz područja neuroznanosti pokazala su veliko povezanost između kretanja i kognitivnog razvoja. Dakle, u ranom razvoju djece kretanje nije važno samo za tjelesni razvoj djeteta nego i za intelektualni.

Stoga omogućimo djeci da rade ono što najviše vole a neophodno im je za pravilan rast i razvoj - kretanje u svim oblicima i u svim vremenskim uvjetima.

 

 

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545