Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Što su djeca naučila spremajući zimnicu?

Skupina Ivančice 2010. - 2014.   |   28.10.2013.

Što su djeca naučila spremajući zimnicu?

 

Djeca iz skupine „Ivančice“ i „Pahuljice“ nakon demonstracije svog kulinarskog umijeća u izradi slasnog kompota, ponovno su u petak ponovno pokazala svoju kreativnost u kuharskim vještinama. Samoinicijativno su međusobno podijelili poslove iako ih je u „radnoj skupini“  bilo čak četrdeset. Jedni su razvrstavali povrće, drugi su ga čistili i  prali a treći usitnjavali. Našlo se tu svega -  cvjetače , paprike, luka, kupusa, mrkve, zelenih rajčica. Cijela soba je mirisala po povrća. Nakon što su uz pomoć odgojiteljica tegle napunjene , bilo je potrebno sve iza sebe dobro počistiti – stolove, posuđe, pribor, pod .Tete spremačice pohvalile su marljivu djecu jer su sve dobro napravila.

Ovom aktivnošću djeca su naučila nazive povrća, klasifikaciju, raspoznavanje i imenovanje mirisa i okusa. Vježbala su finu motoriku koja je jako važna u pripremi djece za pisanje. Usvajala su količinske odnose ali i vježbali socijalne odnose, osobito vještine dogovaranja i pregovaranja. Stekla su i znanja o procesu konzerviranja voća i povrća. Razvili su svoj stav prema zdravoj hrani. 

 No, svakako je najvažnija dobit ove aktivnosti razvoj sigurnosti i samopouzdanja jer  su djeca shvatila da i sama mogu učiniti puno toga, da ih vlastiti angažman čini radosnim jer kada dijete nešto samo uradi to je puno vrjednije nego kada odrasli čini ono što dijete može samo.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da im je sve to učenje bilo jako zabavno. A zabavno učenje je najbolje učenje!

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545