Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Zašto se „Jagodice“ igraju otpadnim materijalom?

Skupina Jagodice   |   20.03.2014.

Zašto se „Jagodice“ igraju otpadnim materijalom?

U sklopu provođenja projekta "Igra s nestrukturiranim i otpadnim materijalom", nastavili smo  niz interesantnih aktivnosti.

Ovog puta sakupljali smo sitne kućanske aparate, razne predmete kao npr. satove, miksere, stroj za mljevenje   oraha, kazetofone, povećala, ribeže ...i naravno, potrebni alat.

Djeca su bila vrlo aktivna. Najprije su proučavali predmete, manipulirali njima a nakon toga   su ih pokušavali rastaviti, sastaviti, pretvoriti u nešto drugo.

Kada su djeca zadovoljila svoju potrebu za istraživanjem, prikupljeni aparati završili su u  imitacijskim kutićima u kojima su obogatili dječje igre oponašanja.

Zašto su važne ovakve igre?

Važno je znati da djeca uče djelujući, a za takav način učenja potrebno im je ponuditi puno različitih predmeta koji će potaknuti  dječju znatiželju i unutrašnju motivaciju  za promatranjem,  istraživanjima , propitkivanjima, otkrivanjem, razmišljanjem, uspoređivanjem, zaključivanjem…Za predškolsko dijete daleko je značajnije da razvijaju svoje „alate „ nego da im se prenose puke činjenice i  informacije. Na taj način dijete puno više, kvalitetnije i trajnije razvija svije intelektualne potencijale nego ako mu na klasičan način, poučavajući ga „odozgo“, prenosimo spoznaje.

U ovim igrama djeca su istraživala, razvijala kombinatoriku, preciznost, pažnju, maštu, strpljivost, komunikaciju, naviku da paze na sebe i druge. 

 

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545