Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Advent u „Palčićima“

Skupina Palčići   |   22.12.2014.

Advent u „Palčićima“

Advent - vrijeme iščekivanja, radosti, mira, ljubavi, nade, budnosti i vrijeme pripreme za blagdan Božić.

Upravo su blagdani i slavlja dio kulture, dio tradicije našeg naroda te djecu želimo upoznati s našim običajima i približiti im smisao i poruku slavljenja blagdana, na njima primjeren i prihvatljiv način.

Osjećaje koje dijete ponese za vrijeme slavljenja blagdana, te osjećaje prema drugima dok slave ili daruju, dijete pamti cijeli život. Stoga je vrlo važno djeci za vrijeme blagdana omogućiti vedro, pozitivno ozračje, puno ljubavi, zabave, smijeha, iščekivanja kako bi blagdane doživjeli što ljepše i ponijeli pozitivne uspomene u daljnji život.

Kroz ozračje i događaje u svojoj obitelji ( ali i vrtiću) dijete stječe iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta. Važno je da djeci darujemo svoje osjećaje, vrijeme, pažnju, a ne samo poklone. Na taj način zadovoljavamo djetetove emocionalne potrebe za ljubavlju,prihvaćanjem i uvažavanjem.

 

U našoj skupini planiramo niz aktivnosti pomoću kojih ćemo stvoriti ugodno blagdansko ozračje, ozračje zajedništva, pripadanja, međusobne povezanosti, prijateljstva.

 

Planiramo niz aktivnosti poput paljenja svjećica na adventskom vjenčiću, iščekujemo novi tjedan da zapalimo novu svjećicu, brojimo dane u tjednu i čekamo ponedjeljak kada svi zajedno, okupljeni oko vjenčića pjevamo, palimo svjećicu, razgovaramo.

Za Božić se pripremamo i tako da djeca sa odgojiteljem izrađuju ukrase za sobu, za bor, pravimo čestitke za naše najmilije, sadimo pšenicu (promatramo kako raste, brinemo svaki dan za nju, zalijevamo ju), pjevamo prigodne božićne pjesme ( Dođi, dođi Božiću; Zvončići; Pahuljice padajte; Spavaj mali Božiću i dr) , pričamo božićne priče, izvodimo prigodne božićne dramatizacije i recitacije, izrađujemo kolačiće, kitimo reciklirani bor od kartona vješanjem kuglica (čepovi, ukrasi od kartona) …

U ovo predblagdansko vrijeme važno je i kako se odnosimo jedni prema drugima te svakodnevno potičemo jedni druge na brižnost, razumijevanje, empatiju a najviše na lijepe  međusobne odnose u igri i razgovoru… Djeca sa velikim zanimanjem sudjeluju u svim tim aktivnostima, a atmosfera je radna, vesela i zaigrana.

Čestit i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu novu godinu žele Vam Palčići i odgojiteljice Gabi i Maja!

 

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545