Skupina Tratinčice
„Tratinčice“ u svijetu glazbenih instrumenata

Realizacijom glazbenih aktivnosti, djeci omogućujemo aktivan doživljaj zvukova, glazbe i pokreta te glazbenom stimulacijom potičemo optimalan kognitivni i emocionalni razvoj djece, kao i njegovu sposobnost kreativnog izražavanja i stvaranja.

Djeca iskazuju inicijativu u organiziranju glazbenih igara (sama sviraju i stvaraju zvuk, donose instrumente od kuće, pripremaju nastupe), oslobađaju se straha od javnog nastupa i stječu samopouzdanje (pjevaju uz scenske lutke). Susreti s glazbenicima ih iznimno vesele, ali i obogaćuju njihovu spoznaju te potiču maštu i glazbeno stvaralaštvo. 
Prisutnost roditelja kao sukreatora ili aktivnog sudionika u različitim segmentu odgojno-obrazovnog rada u vrtiću u dosadašnjoj praksi pokazala se kao pozitivan čimbenik, na način da  pridonosi boljem razumijevanju života u vrtiću, razvijanju kvalitetnih partnerskih odnosa, bogaćenju odgojno-obrazovnog rada, te pozitivnoj komunikaciji odgojitelja i roditelja.
Cilj nam je upoznati djecu sa što većim brojem glazbala i proširiti njihova znanja, spoznaje kao i naglasiti važnost izražavanja kroz glazbu i razvijanje slušne osjetljivosti djece.

U skupini je po drugi put gostovao gospodin Tihomir Sabolić, otac dječaka D.S., profesor gitare. On je želio djeci pokazati kako izgleda gitara, kako iz nje proizlazi zvuk te kako se na gitari svira. U tome mu se pridružio i D.S koji je već od rane dobi uključen u razne glazbene aktivnosti. Djeca su imala prilike držati gitaru u rukama i pokušati zasvirati uz ponavljanje brojalica i kratkih pjesmica. Uočili su kako gitara ima svoj "trbuh" i "vrat", a iznutra je šuplja. Prebrojali su i žice na gitari i saznali da ih ima šest.
Uz pratnju gitare, ponovili smo nekoliko dječjih prigodnih skladbi i naučili nove.
Veselu atmosferu podržali smo igrama s pokretom i plesu u parovima i "vlakiću".
Nakon plesa i pjevanja, djeca su mogla pogledati kako izgleda notni zapis te sami pokušati nacrtati note i gitare.
Zahvaljujemo gospodinu Tihomiru i veselimo se njegovom ponovnom dolasku u skupinu.

06.11.2019.