Skupina Pahuljice
"Pahuljice" istražuju

Odgojiteljice Martina i Jelena ponudile su djeci skupine „Pahuljice“ nove materijale za istraživanje, manipuliranje i igru. Pripremile su im pompone i različite posude s otvorima za umetanje, pincete i hvataljke, plastičnu cijev za simuliranje kosine. Djeca su tako uvježbavala i razvijala finu motoriku šake i prstiju, te koordinaciju oko-ruka; donosili su zaključke i propitivali vlastita stajališta (hoće li se pompon kotrljati po kosini, moram li ga pogurati puhanjem, ako pustim istovremeno dva pompona hoće li se spustiti istom brzinom i sl.). Igrali su se pokušavajući složiti pompone u niz.

S obzirom na dob i razvojne potrebe djece odgojiteljice  kontinuirano nadograđuju materijalno okruženje i osmišljavaju poticaje, te uvode nove materijale i sredstava u odgojno-obrazovni proces.

Upoznavanjem i korištenjem različitih materijala djeca bogate svoj rječnik, razvijaju osnovne socijalne vještine koje uključuju vještine međusobnog slušanja, traženja pomoći od drugih te vještine važne za funkcioniranje u grupi koje uključuju postavljanje pitanja, čekanje na red i uključivanje u igru te pružanje pomoći drugima (uglavnom starija djeca mlađoj).

24.12.2019.