Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Kakve veze imaju vezice s pisanjem?

Skupina Gljivice   |   14.11.2013.

Kakve veze imaju vezice s pisanjem?

Odgovor znaju odgojiteljice skupine „Gljivice“. Odlučile su djecu potaknuti na uvježbavanje vezanja vezica. Zašto? Pa valjda zato da bi one imale manje posla!? Svakako da je točno da im je lakše kada ne moraju same zavezati dva puta dvadeset vezica, ali to nije bio povod ove aktivnosti. Naime, vezice su jedna od najvažnijih aktivnosti za pripremu djece za školu. Ova vježba najprije razvija samostalnost djeteta i jača njegovo samopouzdanje što je jedan od glavnih faktora uspjeha odnosno neuspjeha djeteta u školi. Osim toga, vezanjem  vezica uvježbava se lokomotorna koordinacija koja je jako važna u savladavanju vještine pisanja. Stoga je to jedna od glavnih aktivnosti početnog pisanja i puno je važnija i efikasnija od uvježbavanja pisanja slova.

Stoga su tete Željka i Krunčica organizirale vježbanje vezanja vezica. Nastavno pomagalo posudile su od djece jer im je najzgodnije i za djecu najviše motivirajuće bilo vježbati na dječjim cipelama. Nekoliko djece ima cipele na vezanje koje su poslužile za vježbu. Nekako je najlakše bilo vježbati na N.Š cipelama.  

Bilo je teško početi. Vezice su im ispadale, zapetljavale se između prstiju ali gle čuda - nije prošlo ni pet minuta, a mašnica na nekim cipelama bila je zavezana.

Vježbu će djeca još ponavljati dok svi ne savladaju ovu tako značajnu vještinu za dijete koje će uskoro krenuti u školu.

 

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545