Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal       Ispiši   Preporuči

Otkopčaj – zakopčaj

Skupina Kikići   |   23.04.2013.

Otkopčaj – zakopčaj

Termin 'fina motorika' odnosi se na sposobnost korištenja ruke na koordiniran način. Kako bismo potaknule „Kikiće“ na usavršavanje vještine otkopčavanja i zakopčavanja, u istraživačkom centru smo zalijepile patent zatvarače, zašile dugmad, izradile rupice...

Međutim, „Kikićima“ to nije predstavljalo izazov ili budilo bilo kakav interes. Kako bismo pobudile veći interes djece, u suradnji s roditeljima, formirale smo novi kutić za presvlačenje lutaka. Tu se mogu naći mnogi odjevni predmeti sa različitim načinima zakopčavanja (dugmad, patent, čičak, nitna...), obuća, čarape, štrample, pelene, torbice, novčanici, stol za previjanje, rukavice, krema itd. Primjetile smo da je to bio pun pogodak! Djeca se naizmjenično igraju, istražuju i isprobavaju. Među njima je prisutna suradnička igra i međusobno pomaganje. Za njih je ovo bio veći izazov jer vide rezultate svog rada: „Obučena i previjena lutka“. Stečene vještine primjenjuju i na sebi (samostalno se obuvaju, skidaju i oblače).

Djeca dobrim dijelom uče preko pokušaja i pogrešaka, detaljno istražujući materijale, vraćajući se u nedogled istoj aktivnosti, postajući sve uspješnija. Vrlo je važno poticati takva dječja istraživanja i ne pasti u iskušenje raditi umjesto njega, jer takva vrsta „pomoći“ ne potiče razvoj.

Kako to izgleda kod nas u skupini pogledajte u fotogaleriji!

Stručno usavršavanje odgojitelja

Dokumenti

Protokoli

Kontakt

Dječji vrtić Cvrčak
Pejačevićeva 1, Virovitica

tel: 033/801-545